Shoppen in Den Bosch: right here, right now

Dit artikel is op 30-11-2011 gepubliceerd.

Opdrachtgever: Taalvannu.nl
Website: http://www.taalvannu.nl

De invloed van de Engelse taal neemt merkbaar toe. Er zijn zelfs taaldeskundigen die voorspellen dat het Nederlands z’n langste tijd heeft gehad. Maar zo erg kan het toch niet zijn? Ik besloot zelf op ontdekking te gaan. Het resultaat van een middagje shoppen in Den Bosch.

Ik ben mijn straat nog niet uit, of mijn blik valt op Barnies Kipcorner. Normaal schenk ik geen enkele aandacht aan deze zaak, maar vandaag ga ik de stad eens met andere ogen bekijken.

Op mijn route naar de stad fiets ik langs de outletstore Leenbakker, het snookercentrum en The Factory, action & funhouse. Als ik even verderop voor het stoplicht sta te wachten, valt mijn oog op een roze poster met de letters Try me. Voordat ik goed en wel besef waar de poster over gaat, zie ik een andere poster van Thunderdome. Ook wordt er reclame gemaakt voor een optreden van Radio Mexico. De Roadshow vindt plaats in een sportcentrum in Vught.

Shit
Ik vervolg mijn fietstocht naar de stad en zie een busje langsrijden met de opdruk: Parie visual art, grime, henna, visagie, bodypaint, gevolgd door een bedrijfsbusje met stone cleaning op de zijkant.

Terwijl ik langs de kant van de weg een veilig plekje zoek om dit alles op te schrijven, parkeert een wit busje pontificaal voor mijn neus. When your shoes like shit, you look like shit valt op de achterkant van de bus te lezen. Nieuwsgierig naar het bedrijf achter deze ‘fantastische’ one liner, zie ik op de bus staan: Hollandse(!) vakwerkschoenen, servicecenter in Kerkdriel.

Callcenter
Een aantal uitzendbureaus kruist mijn pad. Nieuwsgierig naar het werkaanbod, laat ik mijn oog over de vacatures glijden. Bij Vision uitzendbureau zoeken ze een copywriter en een creative dtp’er. Even verderop zijn ze bij Vedior op zoek naar een teammanager, operator printing, allround onderhoudsmonteur, heftruckchauffeur, poolmanager, medewerker retailcredit, ervaren CNC Freezer en callcenter medewerkers.

Ook zoeken ze bij Vedior een dispatcher voor een energiemaatschappij in Den Bosch. De net afgestudeerde HBO’er werktuigbouwkunde of elektrotechniek moet affiniteit hebben met commerciële activiteiten en een goede beheersing hebben van de Engelse taal… Dat lijkt me alleen al handig voor het lezen van deze vacatures, denk ik bij mezelf.

Kees Kroket
Ik zet mijn fiets voor America Today (best American brands, lowest possible price) en wandel langs Super Photo en lunchroom Den Otter richting Kees Kroket. Als dít niet Nederlands is, dan weet ik het ook niet meer. Maar kennelijk weet ik het niet meer, want dichterbij zie ik dat op een groot bord Snackbar staat geschreven…

Ik besluit eens binnen te lopen bij de Mexx-store en ben verrast door de Engelse termen die me om de oren vliegen: men/women dressing room, accessories, Mexx connect (real friends always stay connected). In de etalage zie ik dat ze voor de lifestyle store in Den Bosch op zoek zijn naar een parttimer voor 23 uur. Een woman wel te verstaan.

Écht Nederlands
In het centrum merk ik dat ook andere winkels zeer internationaal georiënteerd zijn. Lush (fresh handmate cosmetics, shower, jellies & butter creams), Cosmo hairstyling, Manfield, Only (wonder woman in style), Australian (premium ice cream & chocolates), We (easygoing folkwear), Freerecordshop (met easy internetcafé, the cheapest way to get online), Shoe line, Coolcat, Replay, Sacha Shoes en Jeans Centre.

De Hema vormt hier een uitzondering op. Na een tijdje rondgesnuffeld te hebben, kan ik alleen het verbasterde koffielunchbuffet vinden. Eindelijk een échte Nederlandse winkel. Daar kunnen de vele telefoonwinkels een voorbeeld aan nemen. Om de paar meter word ik uitgenodigd een nieuwe mobile phone aan te schaffen, compleet met handsfreepakket. Als ik naar binnen kijk bij The Phone House, loop ik bijna de bijbehorende reclamezuil omver met de tekst Right here, right now…

Give a little bit
Bij Dixons laat ik me informeren over iPods. Ik wil er al een tijd eentje aanschaffen, maar het is er nog steeds niet van gekomen. De verkoper houdt een verhaal over de iPod shuffle, iPod nano en de new iPod (voor songs, photos én video). Overdonderd door de variety en applications, stel ik mijn aankoop wederom uit.

Ik besluit nog even naar de bibliotheek te gaan en terwijl de klanken van Give a little bit van de Goo Goo Dolls nog in mijn hoofd naklinken (net opgepikt toen ik langs Van Leest Compact Discs liep), zie ik dat je tegenwoordig ook al kunt loungen in het nieuwe ‘biebrestaurant’.

Als ik even later langs het postkantoor loop, valt het me op dat aan alle geparkeerde fietsen een roze folder bungelt. Ik herken het ergens van en kijk nieuwsgierig een folder in. Try me staat erop en ineens wordt het me duidelijk dat ik het herken van de poster die ik eerder die dag gezien heb. Nu pas zie ik dat Try me samen met de kreet Every body has a story mensen moet aansporen om naar de sportschool te gaan.

Pure design
In de winkelstraten die volgen is het qua Engelse termen net zo ‘erg’ als in de straten die ik al gehad heb. Swirl’s, The Body Shop, Purdey, River Woods, Steppin’out, Jackpot, State of Art…

Schuin tegenover Be one personal tailoring (best business herenmode) zie ik een bushokje met reclame voor boerenkool stamppot van Unox: Now anyone can make a real Dutch stamppot.

Ook bij Perrysport stikt het van de Engelse termen, voor iedere afdeling één: Perry Outdoor, Snow, Sportstyle, Racketsport, Running, Golf, Competition, Fitness en Aqua. Ook kun je je er inschrijven voor de gratis hardloopclinic en als je commercieel en enthousiast bent, maak je ook nog kans om crew member te worden. Lijkt het je toch niets? Als je een teamplayer bent, kun je op de donderdagavond en in het weekend ook bij Mc Donalds gaan werken.

Bossche Bollen
Ik besluit weer naar mijn fiets te lopen en nog even bij Jan de Groot langs te gaan voor Bossche Bollen. Onderweg zie ik dat het bij de Burgerking (it just tastes better) van maandag tot en met woensdag tussen 19.00 uur en 20.00 uur Happy Hour is en waarom zou je dan niet de nieuwe Tendercrisp nemen?

Terwijl ik even later bij Jan de Groot in de rij sta, zie ik dat ze tegenwoordig ook themataarten (waaronder een Sponge Bob-themataart) hebben. Ik laat de taarten voor wat ze zijn en kies voor de vertrouwde Bossche Bollen.

Met de oer-Brabantse bollen in mijn hand fiets ik op m’n oer-Hollandse Gazelle weer naar huis. Het kost me moeite om niet naar Engelse termen te speuren. Gefocused op de weg voor me, zie ik vanuit mijn ooghoeken de winkel Enjoy to eat. Nog nóóit gezien, terwijl ik de bewuste weg toch al honderden keren heb gefietst.

Moe van alle indrukken ben ik blij dat ik aan het einde van de middag weer thuis ben. Als ik de voordeur open, stuit ik op een stapeltje folders dat op de deurmat ligt. Nog niet helemaal afgekickt, valt mijn oog op stretch boxer en hotdogkit. Ik draai de folder om en zie tot mijn grote verbazing dat het een folder van de Hema is.

Ik ben overtuigd.